7 Mart 2015 Cumartesi

Sivilce İzleri

Sivilce İzi


Sivilceler oldukça büyük bir sorundur. Eğer akne denen sivilcelerinizi sıkarsanız cildinizde iz bırakması daha kuvvetlenir. Çünkü sivilcelerin içerisindeki sebum dışarı çıkarken kanalı bir hayli zorlar ve bölgede dein sivilce izi oluşturur. Bu izler skara ve sivilce çukuruna da dönüşebilir. Zaten akne tedavisi oldukça zor geçer ve tedavi sonrası kalan izlerse daha bir can sıkıcı olabilirler.




Akne Tedavisi 


Sivilce İzleri
Sivilce izlerinin nasıl oluştuğu ve geçirme yöntemlerini ele alıyorsak, bu konuda akne tedavisini anlatmak olayın temeline inmektir. Akne denilen cilt problemi cildinizde bulunan kıl köklerinden salgılanan sebum isimli yağlı maddenin dışarı çıkamayıp cilt kanallarını tıkanması sonunda oluşur. Sebumun kıl kanallarını tıkanmasının ana nedeni bu yağlı sıvı içinde üreyen (P. Acnes) diye bilinen bakterinin iltihaplanmasıdır. Zaten akne ismini bu bakteriden alır.

Doktorlar akne için topikal merhemler, bha (beta hidroksi asit) asitlerinden olan salisilik asitli temizleme jelleri, çinko oksitli kremler, kükürtlü sabunlar yazarak sivilceleri kurutmak isterler veya, sebumu yani yağ salgılanmasını azaltmak için roaccutane gibi ilaçlarla tedavi uygularlar.

Sivilce Lekeleri

 

Eğer sivilcelerinizi sıkarsanız ilk başta kırmızımsı sivilce izleri olur, daha sonrasında bu sivilce izleri geçirilmesi oldukça meşakkatli olan sivilce lekelerine dönüşür. Sivilce lekeleri lazerle veya kimyasal peelingle tedavi edilir. Sivilce izleri için çeşitli krem ve kozmetik ürünler olmakla birlikte hiç birisi kimyasal peeling kadar etkili değildir. Zaten bu kremlerin içerisinde de kimyasal peelingde kullanılan salisilik asit, laktik asit, glikolik asit gibi asitler bulunur ve bir sivilce izi kreminin de amacı deriyi soymaktır. Ama başta da belirttiğim gibi hiç bir krem veya kozmetik ürün tek başına kimyasal peeling kadar etkili değildir.

Sivilce İzleri Nasıl Geçer 


Sivilce izlerini geçirmek için lazer yaptırabilirsiniz. Ancak lazer tedavisi sonucunda çeşitli kalıcı hasarların kalması, kanser yaptığına dair çeşitli söylentiler ve fiyatlarının yüksek olması insanları lazer tedavisi tercihini oldukça düşürür. Bunun yerine daha güvenli ve etkili bir sonuç olan kimyasal peeling sivilce izi tedavisi tercih edilmektedir.

Kimyasal peeling doktor gözetiminde yapılabildiği gibi insanlar evde kimyasal peeling yapabiliyorlar. Kİmyasal peeling için genellikle tca ve aha (alfa hidroksi asit) gurubundan glikolik asit, laktik asit gibi asitler tercih edilirler.

Sivilce izi ve sivilce lekelerine kimyasal peeling yapacaksanız bilmeniz gereken en önemli konu cildinizde sivilceler varken bu peeling işlemini yapmamanız gerektiğidir. Sivilce izleri için kimyasal peeling işlemleri genelde eylül ayıyla nisan ayları arasında yapılır. Yazın yapılmasında bir sakınca olmamasına rağmen cildin iyi korunması gerekir: yani güneşe çok maruz kalmamalısınız bu peeling işlemlerinden sonra. 

Sivilce Lekeleri Kimyasal Peeling


Sivilce İzleri
Resim yazısı ekle
Sivilce izleri için yapılacak kimyasal peeling de eğer yüzünüzdeyse %15 ile %25 arası oranlarda TCA kullanılabilir, bir diğer asit olan glikolik asit %25 ile % 50 arasında kullanılabilir, laktik asit ise %40 ile %80 arası oranlarda tercih edilebilir. Ayrıca salisilik asit, laktik asit ve glikolik asitleri çeşitli oranlarda karıştırarak kimyasal peelingler yapılabilir.

Eğer sivilce izi ve sivilce lekesi sırtınızda, kolunuzda, göğsünüzde vb. yerlerdeyse bu iz ve lekeler için yazın da kimyasal peeling yapabilirsiniz sonuçta güneş görmeyecekler. Bu bölgeler için %25 ile %40 arası oranlarda TCA, %40 ile % 60 arasında glikolik asit tercih edebilirsiniz. 

Konuyla ilgili olarak tca nasıl kullanılır yazıma bakabilirsiniz.
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Kimyasal peeling hakkında bilgiler içeren bir blog yazarıyım. Kimyasal peelingle alakalı bu blogu 2014 yılından beri yayında bulunduruyorum. Blogumda edindiğim bilgileri objektif olarak sizlerle paylaşmaktayım. Ancak bu yazdıklarımının tıbbi tavsiye ve tedavi içerikli olduğu manasına gelmesin. Kİmyasal peeling konusunda bu bloğu yazmaktaki amacım bilginin paylaşılmasına naçizane katkı sağlamak.

Benzer Yayınlar

Sivilce İzleri
4/ 5
Oleh

Soru Sor
avatar
17 Kasım 2015 09:39

Acaba omuzlarda ki gunes lekeleri icin yuzde kac tca kullanmamiz gerekir

Cevapla
avatar
28 Aralık 2015 00:16

Teşekkürler bilgiler yararlı oldu.

Cevapla
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş